Copyright @ van Breest Smallenburg

TAO, Kunst & Krijg

De KNSM Societeit, De Bagagehal Loods6 en de SBK-knsm presenteerden een solo-tentoonstelling inde Bagagehal, een expo bij de SBK en een bijzondere avond rondom het leven en werk van beeldend kunstenaar en martial art specialist van Breest Smallenburg.

KNSM Sociëteit
SBK-knsm
Bagagehal in Loods6

Van Breest Smallenburg verbleef een half jaar in China voor de kunsten. Eerst in Xiamen als artist in residence waar zij exposeerde bij het Chinese European Art Center en een multi-screen video-installation realiseerde "UP ABOVE DOWN BELOW" in het Chinees shàng shàng xià xià, 上上下下 Bij haar solotentoonstelling in de Bagagehal zal werk te zien zijn dat ontstaan is naar aanleiding van haar Chinese avontuur.

Persoonlijk voelt de kunstenaar zich al langere tijd verbonden met China en houdt zich al vele jaren intensief bezig met internal martial arts (interne krijgskunst). Dit wordt weerspiegeld in de kunstwerken, beïnvloed door een filosofische belangstelling voor taoïsme en de natuur. Van Breest Smallenburg deed ook workshops met studenten van Xiamen University en Jimei University: "Research on the impact of internal martial art meditation on the visual art design process!"

In het centrum van Beijing volgde van Breest Smallenburg een intensief trainingsprogramma van twee maanden bij verschillende Chinese Yiquan Masters. Ook waren er trainingen op een Wushu school net buiten Peking samen met 35 Chinese studenten: de cicades op de binnenplaats begeleidden het interne werk bij Zhang Zhuang (meditatief trainen). “Heel speciaal om de grote interne kracht van deze masters in het echt te voelen/zien”.

Op doorreis in China heeft van Breest Smallenburg in Shangrila (voormalige Tibet, nu China) de single screen video-installatie ROLLING YAKBUTTER ontwikkeld. ShangriLa ademt de Tibetaanse cultuur. De Engelse schrijver James Hilton is de geestelijke vader van ShangriLa en beschreef deze mythische, poëtische plaats in de Tibetaanse hooglanden in 1933 in zijn boek 'Lost Horizon'. Zo werd Zhongdian, omgedoopt tot ShangriLa, een stad op 3200 meter boven de zeespiegel. Een bijzondere plek met vele boeddhistische bergkloosters, te bereiken door duizelig en snakkend naar adem in de dunne lucht de ontelbare treden van de talloze trappen te beklimmen.

Van Breest Smallenburg is gefascineerd door manier waarop mensen tijd en ruimte ervaren. Ze maakt multidisciplinaire installaties, video-installaties en kunstprojecten in de openbare ruimte. Universele thema’s als verbinding en de ongeboren mogelijkheden van leegte spelen een centrale rol in haar werk. In haar kunstwerken en probeert Van Breest Smallenburg de stroom van de tijd zelf in (video)-installaties te verbeelden.